domowe pierogi 1
07 lipca 2020

Domowe pierogi faszerowane burakami, tofu i orzechami

Czy są tu jacyś pierogowi smakosze? Szef kuchni poleca domowe  pierogi- moc buraka. Moc, którą znajdziesz zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz pieroga, w dekoracjach do niego oraz w sosie.
 

Tak pachnące, że swoim zapachem zwabiły moje psy do kuchni. Tak pyszne, że mój najlepszy znawca pierogów, czyli mój synek powiedział, że są dobrze zrobione i poprzez ten kolor i dodatki stworzyłam nową sztukę pierogową.  

Czasem się zastanawiam i jestem w szoku, ile taki mały brzuszek może ich pomieścić. Bardzo, ale to bardzo lubi jeść pierogi, dlatego minimum raz w tygodniu muszą być u nas serwowane. Uwielbiamy te z jagodami, szpinakiem no i te z burakiem, które powstały z chęci nie marnowania jedzenia. 

Gdy po barwieniu gruszek do kremowej zupy z topinamburem  z dodatkiem gruszki i pietruszki zostaje mi sok z buraka, to robię wszystko, żeby go wykorzystać, między innymi do  owsianki na soku z buraka , placków, naleśników i pierogów.
 
Dzisiaj zachęcam Cię do wykonania, takich kolorowych pierogów. Chociaż  przyznaję, że wolę jeść pierogi niż je robić. Dużo więcej pierogów potrafiłam wykonać za jednym razem, gdy byłam nastolatką, ale to wynika prawdopodobnie z faktu, że i obowiązków miałam, wtedy zdecydowanie mniej. 
 
Jeśli jednak ma się kogoś do pomocy, to można całkiem przyjemnie spędzić razem czas. Zwłaszcza dla dziecka przygotowanie takich kolorowych pierogów to świetna zabawa, ale także doskonałe ćwiczenie motoryki małej, porównywalna do lepienia z plasteliny, ciastoliny czy innych mas sensorycznych. 
 
 

Domowe pierogi faszerowane burakami, tofu i orzechami- sposób przygotowania

 

domowe  pierogi 2

 

Potrzebujesz:

na ciasto:

  • około 500 gramów mąki żytniej razowej typ 2000 
  • około 230 mililitrów przegotowanego i lekko ostudzonego soku z buraka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

na farsz:

  • 500 gramów ugotowanych buraków (użyłam już gotowych ugotowanych)
  • 180 gramów marynowanego tofu
  • cebula czerwona
  • garść orzechów włoskich
  • garść świeżej kolendry
  • 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

 

na sos:

  • jogurt naturalny
  • 2- 3 łyżeczki soku z buraka
  • ząbek czosnku

 

do dekoracji:

  • kiełki buraka
  • kapary ( ja użyłam w zalewie)
  • mieszanka nasion babki płesznik i łupin babki jajowatej 

 

 

ETAP I

 

Sos:

 

Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.

 

Do miseczki włóż: jogurt naturalny, 2 łyżki  soku z buraka oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos włóż do lodówki, aby nabrał mocy czosnku.

 

 

ETAP II

 

Ciasto:

 

Do miski wsyp: 500 gramów mąki, sól i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj sok z buraka, jednocześnie zagniatając ciasto. 

 

Wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i zostaw na około 30 minut, żeby odpoczęło.

 

 

 

 ETAP III

Farsz:

 

Ugotowane buraki zetrzyj na tarce. Tofu pokrój na drobno w kostkę albo rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki. Kolendrę  i orzechy włoskie posiekaj.

 

Cebulę obierz z łupinek. Pokrój w drobną kostkę i podsmaż  na patelni, aż będzie miękka.

 

Następnie dodaj: starte na tarce buraki, 2 łyżki soku z cytryny, rozgniecione tofu, posiekane orzechy włoskie i dalej podsmażaj na patelni. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu wymieszać.

 

Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz posiekaną kolendrą.

 

 

 ETAP IV

 

domowe pierogi 3

 

Ciasto na pierogi rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3 mm.  Przy pomocy szklanki lub kubka wycinaj z niego krążki. Na środku każdego z nich ułóż łyżeczkę nadzienia. Następnie złóż je na pół i dociśnij brzegi. Palcami zrób falbankę na pierogach lub dociskaj brzegi przy pomocy widelca i też będzie pięknie.

 

W garnku ugotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć wówczas możesz wrzucać do niej pierogi. Gotuj około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów.

 

 

 ETAP V

 

Na talerzu ułóż kiełki buraka. Na nie wyłóż ugotowane pierogi. Przy pomocy pędzla kuchennego udekoruj talerz sosem oraz kaparami. Na koniec posyp nasionami babki płesznik i łupiną babki jajowatej.

 

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów z zastosowaniem buraka koniecznie przeczytaj wpisy:

 

 

 

 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

kontakt@tiandmi.pl

Ti&Mi